вторник, 21 април 2009 г.

Селото

Идеално преяла след великденските празници, се метнах сутринта на колата с чаша кафе в ръка. София отново беше задръстена, но понякога това ми харесва, защото имам време да си мисля за нещата от живота!
Имаше една статия на Longanlon за провинцията и факта , че на него не му пука толкова колко села годишно ще изчезнат от картатана страната.
Ех Петрееее, ех Петре(ще си позволя да възкликна)на мен пък ми е болно. Болно ми е , че бабите ни са сами на село и че няма никой при тях, защото виждаш ли в големият град парите са по дърветата. Болно ми е че не останаха хора да обработват земята, не само заради продажните политици, а защото никой не обича селскостопанската работа. Друго си е да си продавачка в хранителен магазин за 500лв. в столицата , от които 300лв ще отидат само за квартира, а една празната къща седи самичка и те чака.
Едно от най- глупавите твърдения на Софианеца е че образованието в провинцията е по- лошо, средата също. Тук сме цъфнали и вързали в едни невероятно елитни гимназии в кито софианци няма а култура изобщо. Много съжалявам родителите ми и себе си , че 12 години загубих време в пътуване до училище а какво може едно момиче да преживее в градският транспорт не ми се говори. Мисля си , че не искам същата съдба за децата си и това да се притеснявам всяка секунда или да звъня стотици пъти по телефона да проверявам къде и ского са. На село този проблем го няма, всички се познават и децата имат по- голяма свобода. Ако научи човек детето си да е амбициозно, дори забито в Долно Нанагорнище то ще намери начин да се образова добре.
Хората забравят от къде са тръгнали... Поглеждам през стъклото "получавам един среден пръст защото не пускам джипа от ляво. " Почти сам в работата на пред последното крастовище съм което значи 30 мин. Май ще си пусна Бареко! Определено обаче хората не мислят като мен нали Господин Стойков ?

12 коментара:

Анонимен каза...

тук каква е работата ?!?! искаш и ти да се махаш от софиа ли

Божо каза...

Не останаха хора по селата, защото стана невъзможно да се издържат от труда си.

А хора, които обичат селскостопанската работа - дал господ. Аз не съм от тях, но виждам страшо много хора, които всеки свободен ден тичат да окопават, да поливат или плевят нещо.

Но от селскостопанска работа не може да се живее, особено, когато ти изкупуват млякото за 20 стотинки, а сиренето е 8 лева ако не е менте, доматите ти ги стъпкват рекетьори, а се внасят турски и македонски срещу тлъсти комисионни и т.н.

Но да се призовават хората с жални вопли да се върнат на село няма да стане. Ако няма икономически стимул и реални резултати от работата, другото са празни приказки.

Longanlon каза...

ами тогава отиди да живееш на село...

много разпространена у нас е романтичната представа за идиличния живот на село, всеки милее за чистия въздух и градинката... но никой не отива да живее там. що ли? щото май съм прав в статията си...

Анонимен каза...

За образованието... Смея да твърдя, че в провинцията добре ни обучават (разбира се не всички училища са добри, но ...) Но в селата е друга работа. Имала съм съученички, които идват от село с пълно отличие и които не могат да четат (ама наистина не могат). Или пък ако успеят да прочетат нещо то не могат да разберат текста... И дори и да са имали желание да се образоват, когато средата не им го е позволила, каузата си е обречена на провал.

Христина каза...

Longanlon наистина нищо лично! Аз ще отида на село в това съм сигурна :) Както се казва само да съм жива и здрава!
Божо иска ми се да е иначе. Но знам че моето поколение не иска да копае , иска лесни пари.
vallens случки всякакви, но ако тя е искала е могла да се научи. Всичко е до амбиция!

Joro Pentagram каза...

Един възрастен шофьор на такси преди време, направи интересна констатация: хората от града милеят за природата и я ценят. Тези които не я ценят са селяните, защото смятат, че тя им е даденост. Писнало им е от нея и искат асвалт, бетон, алуминий и стъкло. Искат кенефа от двора да им влезе в апартамента, а не в селската къща. Така че, не се учудвай на глупостите на Петърчо - той си е селянин от Белене, с всичките му комплекси.

fen каза...

Разбирам те и споделям напълно трепета ти.Предлагам да се съберем и да превземем някое село. Обаче ще направим кастинг, щото да не стане след година да бягаме на друго място.

Божо каза...

Жоро, това, дето бакшиша го е казал, не е много вярно.

Христина - естествено е връстниците ти да не искат да идат на село. Те са живели при други условия, не познават селския живот и селсия труд.

Писах някои размисли по въпроса тук:
http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=452

екатерина каза...

Хриси, аз живея и на село и в града. И от личен опит мога да кажа - на село е по-гот! В града е лудница! Когато се налага да шофирам из него направо откачам с тия ненормални шофьори и заспали пешеходци. Да не говорим за адския шум и мръсотията. И какво като тоалетната в града е вътрешна? Да не би на село да не можеш да си направиш същата? Ще кажа само - ако можеш да се устроиш на село, не се замисляй нито за миг, а си стягай багажа. Ако искаш да си запазиш главата цяла, а не напълно да се побъркаш, там, тама, там ти е мястото. Аз поне само така оцелявам! :)))

Анонимен каза...

В един твои пост пишеш, че си коренячка софиянка. Сега пък - бабите ви на село. Понякога доста се оплиташ..... Не мога да преценя кое е истина, кое е измислица. Със сигурност в блога ти има и от двете.

Христина каза...

Драги анонимен,"Бабите ни са на село" е метафора!
Това е просто блог,има мнения има истина и художествена измисли с идеята някой теми да са интересни. Аз не следвам една линия стил "Мило дневниче". Пиша си защото ми е приятно!

Все пак добре дошъл , радвам се че си попрочел постовете!

interesnisre6ti каза...

Еее, имало и млади ора, дето искат да живеят на село! Драго ми е. И аз исках, даже бях на косъм това лято пак да се преселя на село, но за малко работата се провали. Но пък благодарение на близостта до тоя развой да заживея на село, където почти никой не познавам (родното село на родителите ми), осъзнах, колко е важно да си сред хората, които познаваш. Ако имаше някоя жена да дойде заедно с мене, та да не съм баш сам на село, бих отишъл. В противен случай, сам не е работа.