четвъртък, 24 април 2008 г.

Писна ми ....!

От 1 час се чудя за какво да подхвана да пиша. Пак тръгнах да се връщам на "кризата на 30" ама викам ае байгън от кризи. След това реших, че ще пиша за какво е да си на 24! Обаче прецених, че пак да пиша за себе си не е редно. Трябва да засегна някой социален проблем, и първото което ми изникна е"Софийски градски транспорт"!

Аз дами и господа съм гратисчийка до мозъка на костите си. Дупча билет единствено и само в метрото, защото там услугата която ми предлагат си заслужава 70ст. отвсякъде.
Снощи имах удоволствието да почакам 1 час автобуса, както почти всяка вечер. Идва въпросното превозно средство, качвам се 70% от седалките бяха мокри, не че попринцип сядам, но няма как да не ми направи впечатление. На 2 рата спирка се препълва , на третата вече съм върху перфоратора и това разбира се не е новост. Още половин час в задръстване..... И о чудо пука гума ... единственият автобус от 1 час насам пука гума по средата на нищото. Добирам се до следващата спирка ...още 40 минути упиииии и се покатервам като индиец на влак, на вратата. А да си призная цялата ситуация беше дежа ву , от миналата по-миналата и т.н вечери. Т.е искат от мен 70ст. за загубата на време и нерви, е няма да стане. В момента в който се чувствам добре , чисто ми е , и автобуса е навреме , ще продупча и 1 лев. До тогава, ще разправям с бабаитите на градският транспорт и хич няма да ми пука. Те са ми специалност , невъзпитани прости миризливи селяци(не селяни,селяци). Преди да съм пътник , аз съм човек и имам права,а те не ги зачитат. Подобни неща са немислими в една европейска държава.....What ever!

26 коментара:

Анонимен каза...

До болка познато!
Точно по тази причина от половин година ходя на работа пеша, вярно, че ми отнема 2 часа на ден, ама си заслужава, предвид алтернативата.
Какво обаче, ако офиса на следващата ми работа се окаже на другия край на София? Не ми се мисли направо :(
За разлика от теб обаче, за да не си образувам излишни нерви, аз пък си дупча винаги билетче, макар че наистина за какво!?!!?

---

Защо не си добавяш публикациите в Свежо сама?

Христина каза...

За съжаление аз работя в другият край на София, и алтернативата пеша би ми отнела около 4ри часа.

За публикациите:) искам ти да ми ги слагаш.....

Слагам такива които си мисля, че биха били интересни :)

Анонимен каза...

Не знам какво точно искаш да ти слагам, ама според мен трябва да проведем на 4 очи една беседа за пълния член и неговата употреба...

Христина каза...

Верно си е !Тргадия е на 24 години да допускам малоумни грешки, лошото е че не са от недоглеждане... :(

Да поясня за слагането е шега.

Анонимен каза...

Да поясня - за слагането съм абсолютно сериозен! Винаги внимавам къде го слагам! Пълния член ;)

Христина каза...

Някой трябва и да внимава :)

Анонимен каза...

Да, трябва, с пълния член шега не бива! Взривоопасен е ;)

Айде стига толкова, аз си тръгвам за у дома, ще се насладя на чистия въздух по булеварда, липсата на коли по тротоарите, песента на птичките и усмихнатите пешеходКи ;)

Христина каза...

Аз психически и физически се подготвям за поредното пътуване с автобус!

GaN каза...

Забравяте и другата алтернатива - колело! Преди време работех в бизнес парка и бях почнал да ходя от студ. град до бизнес парка (7-8 км.) с колело. Отнемаше ми 20 мин. (с автобус ми отнемаше между 45 мин. и час и половина). На работа се чувствах свеж и раздвижен, а вечер се разведрявах от работата като карах на обратно. Само трябва да се пазите малко от колите :) иначе си е една от добрите алтернативи според мен - колелото.

Христина каза...

Симеоново-Квартал Левски!
Незнам колко километра е но никак не е малко!Мислиш ли, че сме длъжни да търсим алтернативи на градският транспорт, би трябвало да ни е достатъчно конфортно за да го предпочетем пред колите дори! А сега се мъча да искарам книжка за да мога да пътувам удобно и да не губя по 4 часа на ден от цената си младост по спирки! :)

Христина каза...

А само да вметна забелязалили сте, как на табелите където е поместено разсписаниято на автобусите пише следното "допустимо отклонение 2мин. " е защо го пишат , като не се спазва.

GaN каза...

Само дадох идея. Иначе, естествено, че трябва да го оправят тоя транспорт най-накрая. Много добре те разбирам с това чакане по спирките. Аз много съм се нервил от това. Често ми избиваха бушоните и хващах такси :) Разликата е само в цената и че се возиш в кола, а не се тъпчеш.

Анонимен каза...

Gan, това за колелото е добра идея, но има два проблема с нея: че е сезонно ограничена, едно на ръка и второ, като се има предвид колко широки са тротоарите, как там не спира нито една кола, че даже има и вело-алеи, както в чужбина.. и все пак смятам да я реализирам скоро, щото вече ме болят краката от тия разходки, а и се губи ценно време.

Христина каза...

Gan, да си принзя не обичам таксита, не само заради ненормално високите тарифи. Просто много рядко попадам на свестени и чисти автомобили. Трагедия е и там. Лошото е че само мрънкаме. Аз лично съм се опитвала да подавам жалба срещу контрольор,няма ефект. Не си знаем правата мамка му и няма кой да ни ги защитава.

Анонимен каза...

От единия офис до другия за заплата, оттам до автогарата и после до у дома, всичко това със СГТ, познайте, половината ден го няма, мдааа..

Христина каза...

И ти е струвало 5 лв :), какво му плащаш половин ден !

GaN каза...

Абе, то в България къде не е трагедия :))) Всеки избира по-малкото за него зло, но абсолютно съм съгласен, че само мрънкаме и нищо не правим! :)

Анонимен каза...

Мен пък ми ПИСНА да слушам по всчки радиа и телевизии, а сега и в интернет, за лаиняния ГРАДСКИ транспорт в столицата на Европа София. Не стига, че се возите безплатно, тъи като единствено и само в София съществува тази схема с продупчването на билети и аз съм обеден, че 70% от пътниците се возят гратис, а и навсичкото отгоре се оплаквате.... Мръсно било, мокро било, скърцало и т.н. Ебати националния проблем, шибаните столичани не могат да си возят изнежените дупенца на стари автобуси, все едно по другите градове се возим на Мерцедеси последен модел!?!
И като стана въпрос за мерцедеси ми доиде идеята да земем ние селянчетата от провинцията да направим един дарителски фонд, да съберем някои лев, пък да ви купим 1-2-3-4 нови автобусчета, че Столина Община нешто обедняла, пък да спете да се оплаквате най сетне.

Христина каза...

Драги ми селянино :)
Нашето се нарича социална позиция! Може би е прекалено, но не ми харесва да ме правят на балама да плащам за коя услуга по- точно. За ИЗВОЗВАНЕТО ми от една до друга спирка. Освен това, идеята е не само да си пишем а да се противопоставим , само че една птичка пролет не прави.. Между другото под"шибан столичанин" ми повярвай обиждаш половината ти село дето е дошло тук и пътува гратис. Научете се да не делите нещата, да столица и провинция! Такива понятия вече няма!
Аз лично , когато съм в друг град с удоволствие плащам билет, защото 100 пъти по чист транспорта.

Разбира се на последно място, ще те помоля да не ни събирате пари а да си приберете селяндурската пляка(знаете точно за кои типажи говоря, не обиждам никого)това ни стига!

Анонимен каза...

Ахаа, това беше добро. Имам предвид, как "половината ти село" и "столица и провинция! Такива понятия вече няма!" мирно и кротко съжителстват помежду си :)

Аз, собствено, мисля, че е по-важно какво всеки конкретен човек прави за самия град, а не от къде е дошъл в него.

И бидейки част от пляката, която всеки път дава стотинки за билетче, за да се вози в "твоя" град (нещо, което ти не правиш), и плащайки данъци, примерно петорно на твойте (приемаме по презумпция, че работиш :), това ужасно по-ниско ли ме поставя под теб, или има шанс някой ден да подмина равнището на парии.

А

Христина каза...

Днес ще съм добра!

Драги ми анонимни читателю! Има няколко момента, които си пропуснал творчески. Аз се опитах да кажа че не деля хората на селяни и граждани, а на такива със социална позиция и такива без нея. Посочих, къде дупча билет и защо, но докато нивото на останалият транспорт е такова и единственото нещо за което отиват мойте, пардон твойте 70ст. е нечия гуша, аз отказвам да ги плащам.

Пляката мили мой анонимни е тази с която и ти всеки ден пътуваш и заради която бърчиш нос и с отвръщение гледаш през прозореца.

Христина каза...

Опа пропуснах нещо... не можеш да говориш за нива или за данъци. Не е нормално да смяташ нивата на хората спрямо петорният им данък, но твоя воля анонимни.!

Анонимен каза...

Не мисля, че съм пропуснал (дори и творчески) важните моменти. Безспорно, най-важният от тях е споменатата нееднократно от теб "социална позиция".

А най-висша еманация на такава позиция, е старата истина "дай, за да получиш". При теб, обаче, се получава интересен парадокс с набиващия се на очи паралел: "социална позиция" - "чакам да ми дадат".

Също така, спокойно мога да говоря за нива на данъци, защото така с пример илюстрирам по-горе посоченото от мен разбиране за вече изтърканата от преекспониране "социална позиция".

И тъй като краткото "А" не е достатъчно за теб, ще се подпиша подобаващо.

Amber

Христина каза...

Ето за това сме така , чакате от някъде да ви падне нещо защото разбираш ли вие давате. Аз обаче предпочитам да се боря, и го правя с каквото мога. За мен има справедливост и несправедливост, това е! Не обичам и рядко допускам да ми тъпчат правата , като начало човешките, а след това гражданските. Ако цената ти на час два чакане е 70ст. плащай и оценявай живота си на толкова. Идеята "давай за да ти бъде дадено", върви но ми кажи какво са ти дали...Ще се оправим единствено тогава, когато сме единни...

Анонимен каза...

"Ето за това сме така, чакате от някъде да ви падне нещо защото разбираш ли вие давате."

Не знам защо сте така, но втората част от изречението е доста волна и също толкова погрешна.

Абсолютно нищо не чакам, ами работя по въпроса, помагам с каквото мога, за да се подобри положението. Твоя модел доста повече прилича на "чакане" нещо да стане, но щом си прегърнала тази пасивна позиция като модел, защитаващ човешките и гражданските ти права - успех.

Темата се изчерпа от към изясняване на лично мнение, и аз приключвам участието си в нея :)

А

Христина каза...

И на теб успех :)

Щом човек има собственно мнение и успява да го отстоява е достоен за уважение!